Is Wordpress het einde?

Is Wordpress het einde?

Iedereen die zich bezighoudt met de website, heeft vast en zeker wel eens van een contentmanagementsysteem (CMS) gehoord. Ondanks dat het een veelvoorkomende term is in de digitale wereld, weet nog niet iedereen wat het precies inhoudt,  welk verschil er is tussen aanbieders en wat de voor- en nadelen zijn per CMS. WordPress wordt gezien als één van de beste contentmanagementsystemen, of dit daadwerkelijk zo is leggen we uit in dit artikel.

Een contentmanagementsysteem (CMS) of content-beheersysteem is een softwaretoepassing, meestal in de vorm van een webapplicatie. Deze maakt het mogelijk om eenvoudig documenten en gegevens op het internet te plaatsen. Je kunt met een CMS gegevens zonder lay-out (als platte tekst) invoeren, die vervolgens in een mooie lay-out aan websitebezoekers worden getoond. Simpel gezegd voer je in de achterkant van de website de teksten in Word in, en zie je online de tekst mooi vormgegeven in de stijl van de website. Met een CMS kan je dus eenvoudig je website bewerken en bijhouden.

WordPress versus LCMS

Een bekende aanbieder van websites en CMS is WordPress. Door de grote bekendheid zijn veel mensen geneigd hiervoor te kiezen. Maar of dat de juiste keuze is, valt te betwisten. Er zijn nog veel meer opties op websitegebied. Naast WordPress is er bijvoorbeeld ook LCMS, learning contentmanagementsysteem. Een LCMS is een software oplossing waarmee meerdere gebruikers vanuit één platform digitale (leer)content kunnen creëren, beheren en aanbieden. LCMS is dus nog een stukje uitgebreider dan CMS. Niet voor niets werken we bij Nieuweschoolwebsite.nl met LCMS in plaats van WordPress.

Feiten en fabels

Nu denk je misschien: “Maar WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem, waarom zou ik ergens anders voor kiezen?”. We leggen graag wat feiten en fabels naast elkaar.Feit: LCMS heeft een eenvoudig, maar krachtig contentbeheer
Het CMS van LCMS is overzichtelijker en eenvoudiger in gebruik doordat ongebruikte functies standaard worden verborgen. In tegenstelling tot andere open source CMS-systemen (WordPress), zie je bij LCMS alleen de opties die je nodig hebt. We horen regelmatig de ‘angst’ om met een ander CMS dan WordPress te werken, maar je kan met LCMS uitgaan van een nog eenvoudiger systeem.

Fabel: Voor open source CMS-systemen (zoals WordPress) zijn oneindig veel plug-ins beschikbaar waardoor alles kan wat ik wil
In de praktijk blijkt dit niet te kloppen. Er zijn vaak talloze plug-ins beschikbaar, maar in veel gevallen zijn deze plug-ins van slechte kwaliteit of zijn ze ontwikkeld met een ander doel. Hierdoor werkt de plug-in vaak niet precies zoals je wilt. Met LCMS zijn er goed ontwikkelde bouwblokken en is bij alles maatwerk mogelijk.

Feit: LCMS heeft geen technische beperkingen
We weten binnen ons systeem hoe vraagstukken zo efficiënt mogelijk opgelost kunnen worden en we kunnen zelfs functionaliteiten toevoegen. Hierdoor is er geen risico dat de gewenste functionaliteit niet ontwikkeld kan worden. In open source CMS-systemen loopt de ontwikkelaar vaak tegen grenzen aan.

Feit: Een LCMS-website is sneller
In veelvoorkomende open source CMS-systemen wordt gewerkt met standaard templates. In de meeste gevallen zijn deze websites ook volgeladen met talloze plug-ins die de snelheid, en daarmee de gebruikerservaring, negatief beïnvloeden. LCMS-websites worden ‘schoon’ opgezet en zijn beter geoptimaliseerd. 

Fabel: Een WordPress website is beter vindbaar
Google beoordeelt websites voornamelijk op inhoud. Daarbij moet natuurlijk de technische structuur van de website aan de voorwaarden voldoen. Voor WordPress zijn er bepaalde plug-ins beschikbaar om de score van de website te verbeteren. Bij LCMS zijn deze technieken standaard aanwezig.

Feit: LCMS-websites voor een lange levensduur
Met een LCMS-website zal je niet geconfronteerd worden met het verplichte herontwikkelen van je website. Zo lang de website geen facelift nodig heeft, word je niet gedwongen om de website te vernieuwen, wat bij open source websites vaak wel het geval is.

Fabel: LCMS is niet open source, daardoor zit ik aan jullie vast
Het LCMS-systeem is niet open source, maar de voor jou ontwikkelde website templates wel. Mocht het zo zijn dat je toch je website wilt verhuizen, dan is dit mogelijk.

Feit: LCMS is minder gevoelig voor website-aanvallen dan WordPress
LCMS is relatief klein ten opzichte van WordPress waardoor het aantal gerichte website-aanvallen wordt beperkt. Deze hacks zijn veelal gericht op structuur, code of werkwijze van WordPress en werken niet op LCMS-websites. Ook is de code van LCMS-websites niet openbaar (geheim en gecodeerd) en kunnen hackers deze niet uitlezen en kijken waar fouten in de code zitten. De WordPress code is openbaar. Daarnaast gebruikt LCMS geen externe plug-ins waardoor de kans op misbruik of gevaarlijke plug-ins nihil is.Kortom: werken met LCMS heeft veel voordelen. Niet voor niets hebben wij gekozen voor dit contentmanagementsysteem. Nieuweschoolwebsite.nl mocht al voor diverse onderwijsorganisaties een mooie, eigentijdse website maken. Benieuwd wat we voor jullie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
 

Afspraak maken voor een professionele website?